A székely himnusz eredetiségének kérdése - olvasói megjegyzés

Nemrég – május 22-én – volt a Székely himnusz napja. Öröm olvasni a romániai magyar önkormányzatok, pártok ezzel kapcsolatos híreit.

Sajnos, a Székely himnuszt jelenleg is több változatban éneklik. Pedig szövegírója, Csanády György ragaszkodott eredeti költeményéhez, többek között ezért is adatta ki a Rózsavölgyi Kiadóval 1940-ben. Örökösei, Csanády András és Katalin a rendszerváltáskor a sajtón keresztül hívták fel a figyelmet a szövegrontásra és kérték a hiteles szöveg tiszteletben tartását. Egyúttal újra közzétették az eredeti kottát és szöveget.

Azon nem csodálkozok, hogy mennyi fals információ van a köztudatban, mennyi tévhit kering az interneten a Székely himnusszal kapcsolatban. Még a Wikipédia szócikkében is vannak hibák.
Azt azonban furcsállom, hogy a Magyarságkutató Intézet – amelynek az összmagyarság őrének és lelkiismeretének a szerepét is vállalnia kellene – a Székely himnusz négy sorát három hibával tudta csak idézni a közösségi oldalán. Igen, ez történt Balogh Andrea Johanna, Petőfi Sándor-díjas és Táncsics-díjas kommunikációs szakember, újságíró tájékoztatási és kommunikációs főigazgató-helyettessé történt kinevezése utáni egyik első posztjában.

© 2024 Mozgalmár

Theme by Anders NorenUp ↑