Bízhatunk Elon Muskban? - elemzésem a Palóc Hirnökről

Elon Musk a világ egyik leggazdagabb vállalkozója, aki többek között azzal került középpontba az utóbbi időben, hogy elege lett a közösségi médiák politikai alapú cenzúrájából, ezért 44 milliárd dollárért felvásárolva a Twittert egyfajta véleménycenzúra nélküli platformot kíván teremteni. Bár ezzel a lépésével nagy szimpátiát váltott ki a jobboldali gondolkodók sokaságánál, életútjának más szakaszait vizsgálva, illetve szupergazdag létét kritikus szemszögből követve mégis jogos kétségek merülhetnek fel szerepével kapcsolatban.

Elon Musk először akkor gondolkozott el azon, hogy felvásárolja a Twittert, amikor tiltást kapott a platformon, mert felemelte hangját a többségében értelmetlen koronavírus-lezárások ellen.

Muskot ebben a törekvésében a háttérből több hozzá hasonló befektető is támogatta, többek között az amerikai milliárdos politikai aktivista, Peter Thiel is, aki az amerikai Republikánus Párt tagja, Donald Trump kampányának egyik kiemelkedő finanszírozója.

Peter Thiel erősen kritizálta a leginkább jobboldali szervezeteket és véleményvezéreket érintő globalista politikai cenzúrát, így egyáltalán nem meglepő, hogy bátorította Muskot a Twitter felvásárlására.

Miután ez megtörtént, Elon Musk kapásból kirúgta a Twitter dolgozóinak felét, többek között a főcenzornak tartott Vijaya Gaddet is, aki a Twitter korábbi jogi, politikai és bizalmi osztályának vezetőjeként szolgált.

Ezt követően Musk összehívott egy bizalmasokból álló átmeneti csapatot, és elkezdődött a Twitter újjáépítése. Több korábban letiltott jobboldali politikus fiókját, többek között Donald Trump oldalát is visszaállította, a napokban pedig nyilvánosságra hozta a platform korábbi vezetői által előírt politikai irányultságokat, amiből egyértelműen kiderül, hogy bár a korábbi Twitter alatt mindkét fél, így a jobb- és a baloldal is rendelkezett eléréssel, de mivel a vállalat emberei túlnyomórészt a baloldalhoz húztak, a szélsőliberális politikai csoportosulások számára sokkal kedvezőbb volt a felület.

Bár valóban el kell ismernünk, hogy Elon Musk az utóbbi időben hatalmas segítséget nyújtott a jobboldal számára, életútját és jelenlegi munkásságát vizsgálva kétségek merülhetnek fel vele kapcsolatban.

Musk harca a szólásszabadságért erősen támogatandó, de nem szabad elfelejtenünk, hogy a világ egyik leggazdagabb embereként erős kapcsolatban állhat azokkal a világgazdasági irányítókkal, akik új világrendet hirdettek meg az utóbbi években.

Elon Musk bár látszólag lázad a globalista nagyhatalmi politikusok ellen, ugyanúgy kiveszi a részét a transzhumanizmus megalapozásában, mint akár Klaus Schwab, a Világgazdasági Fórum elnöke, Yuval Noah Harari, Schwab tanácsadója, vagy Mark Zuckerberg, a META vezérigazgatója, a Facebook alapítója.

Musk ugyanúgy lelkesedik a technológia széleskörű kiépítésében, mint sok más technokrata multimilliárdos, viszont ő sokuknál már több lépéssel elöl jár, hiszen a napokban tesztelheti a Neuralink projektjét.

A Neuralink lényege, hogy az agyba egy elektronikus microchipet ültetve fel lehetne turbózni az emberi kommunikációs képességeket, ezzel mesterségesen javítva a termék hordozójának képességeit.

Az eszköz elvileg elsősorban arra szolgál, hogy azokat a fogyatékkal élőket segítse, akik képtelenek egyes testrészük mozgatására, vagy valamilyen egyéb más fogyatékkal születtek, például egész életükben vakok voltak. Musk szerint a chip megoldást jelenthet ezekre a problémákra, és vissza tudja adni az embereknek az elveszített képességeiket. Természetesen ha valóban a fogyatékkal élők megsegítésére tervezték a terméket, még működőképes is lehetne az ötlet, de élhetünk a gyanúval, hogy nem csak ennyiről lenne szó.

Amellett, hogy a világ számos technokrata nagyura akár burkolt, akár közvetlen formában megjósolta vagy meghirdette a transzhumanizmus segítségével kiépülő globalista totalitarizmust, a projekt sikere utat nyitna sok olyan más befolyásos világgazdasági irányító számára is, akiknek célja a világ teljes digitalizálása és a központosítás.

Sokaknak érdeke egy olyan társadalomszerkezet kiépítése, ahol az egyszerű emberek teljesen ki vannak szolgáltatva a digitális techóriásoknak, multicégeknek és zsarnok kormányoknak, akik a társadalom többsége felett teljes uralmat gyakorolhatnának azáltal, hogy pl. beültethető microchipek segítségével mindenkire kiterjedő megfigyelőrendszert építenek ki.

A Facebook esetében érezhető, hogy ez a megfigyelőrendszer már kicsiben működőképes, hiszen az algoritmusa mindenkit megfigyel és lehallgat, a számára nem megfelelő politikai véleményt pedig korlátozza vagy egyenesen letiltja. Az ember mára jogosan nem tud hinni abban, hogy a Mark Zuckerberghez hasonló technokrata nagyurak az emberek érdekeit képviselnék, és ne terjesztenének ki a valóságban is egy totális megfigyelést, ha például beültethető microchipek segítségével lenne rá lehetőségük.

Bár valószínűleg Elon Muskot tényleg a jó szándék vezérli, a Neuralinken keresztül kidolgozott beültethető chipeket sok más befektető és techóriás is tudná használni, ezzel Musk igazából a feltételezett ellenségei kezébe játszaná át ezt a veszélyes technológiát, ami végül valóban egy valóságra is kiterjedő féldigitális totalitarizmusba vezethetné az emberiséget.

Soltész Marcell – írtam a Palóc Hirnökön

© 2024 Mozgalmár

Theme by Anders NorenUp ↑