Konkrét cselekvés helyett üres ígérgetés az oktatás ügyében: Rétvári Bence válaszolt Dócs Dávidnak - Palóc Hirnök

Dócs Dávid, a Mi Hazánk országgyűlési képviselője írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be Pintér Sándor belügyminiszter részére, ami “Milyen megoldásokat terveznek az érettségi biztonságos megtartásának érdekében?” címmel az egyre inkább elzüllesztett hazai oktatási rendszer fejlesztésének és a pedagógusok béremelésének kérdését tárgyalja.

A képviselő elmondja, hogy megfelelően kialakított oktatási rendszer nélkül nem lehet egyetlen országnak sem biztos jövője, így ezt a kérdést kiemelten kellene kezelnie a magyar kormánynak. Dócs Dávid hangsúlyozta, hogy mivel a pedagógusok bére már meg sem közelíti az átlag diplomával rendelkező munkavállaló fizetését, az oktatási ágazat fokozatos bomlásnak indult, aminek kialakulását a kormány a koronavírus elterjedésének idején a kötelező oltásokkal is elősegítette, melynek következtében rengeteg korábbi pedagógus hagyta el a tanári pályát. 

A pedagógusok hiányának problémája jelenleg csúcsosodhat csak igazán ki, hiszen az idei érettségi alatt előfordulhat, hogy a vizsgák megírásának lebonyolításához nem lesz megfelelő mennyiségű tanár, akik felügyelhetnék a diákokat.

Mindemellett égető problémának számít, hogy a tanárok a társadalom rétegeiben sincsenek megfelelően megbecsülve, és egyre kevesebb tisztelet övezi munkájukat. 

”A tanárok anyagi megbecsülése mellett fontos, hogy szakmájuk presztízsét is visszaállítsuk. Azonban a kormány azon lépése, hogy a Belügyminisztérium hatáskörébe emelte az oktatás ügyet, számunkra inkább a probléma eltusolásának látszik, nem pedig a szakmai alapon történő megoldásának” – írta írásos kérdésében Dócs Dávid.

Bár a képviselő a kérdését Pintér Sándor belügyminiszternek szegezte, arra mégis Rétvári Bence államtitkár válaszolt, aki a probléma megértése helyett csak ismételgette a kormány új, a pedagógusok bérét érintő üresnek tűnő ígéreteit. 

Rétvári a válaszlevelének már az első mondataiban kiemelte, hogy a kormány magas színvonalon működő köznevelési rendszert biztosít, ezzel egyből hangsúlyozva, hogy az oktatási rendszerben amúgy minden rendben van, ezzel beleértve igazából mind az intézmények állapotát, mind a pedagógusok számára nyújtott béreket, amiket állítása szerint a jövőben több alkalommal is növelni kívánnak.

“Idén januártól már 10%-kal emelkedtek a pedagógus bérek, de amint megérkeznek a Magyarországnak járó EU-s források, az idei béremelés mértéke 20% fölöttire emelkedhet. Ezt a jövő évben 10% helyett 25%-os, 2025-ben 29%-os emelés követheti” – válaszolta Rétvári Bence.

Ezzel a kijelentésével egyszerre több probléma van. Az első, hogy azzal, hogy folyamatosan feltételes módba helyezve mondanivalóját, egyfajta erős bizonytalanságot sugall magából, mintha a kormány újabb üres ígéreteit hallhatnánk, mint ahogyan az már rengetegszer megtörtént a múltban. 

Valójában a válaszban említett januári 10%-os pedagógus béremelés a 25% feletti infláció mellett – ami éppen a mai napon, a KSH által publikált inflációs adat szerint várhatóan nem fog olyan mértékben csökkenni, mint ahogyan azt a kormány előre gondolta – lényegében 15%-os reálbér csökkenést eredményezett. 

Ezen kívül a további 20%-os béremelés EU-s forrásokhoz való kötése valójában a kormányzat gyengeségét vetíti ki, hiszen ez azt jelenti, hogy az ország egyik legfontosabb ágazatát, az oktatást a magyar állam önerőből nem tudja rendbe tenni. A kormány egylrtelműen nem rendelkezik konkrét tervekkel, hanem csak olyan lehetőségeket vázol fel, amelyeket akár egy tolvonással is visszavonhat valamilyen külső, valós vagy valótlan fenyegetettségre hivatkozva, akár újra Brüsszelre hárítva a felelősséget.

A pedagógusokat továbbra is létbizonytalanság jellemzi, hiszen a kormányzati vezetés olyan döntéseket hoz a tanárok feje felett, melyek a kikérdezésük nélkül, valós szakmai hozzáértést mellőzve születnek meg.

Rétvári Bence válaszlevelének végén azt is kiemeli, hogy a koronavírus elleni védőoltás pedagógusokra való rákényszerítése helyes lépésnek bizonyult, hiszen ennek is köszönhető volt “sikeres védekezés”.

Összességében az államtitkár által leírtak üres ígérgetéseknek bizonyulnak, melyeknek megvalósítására még nincsen reális esély. A következő években fog eldőlni a kérdés, hogy a kormány valóban hajlandó-e tenni az oktatási rendszer megreformálásának ügyében, hiszen ha ezt valamilyen okból kifolyólag nem fogja tudni megfelelően kezelni, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a magyar fiatalok kilátásai még inkább romlani fognak hazai téren, ez pedig hosszútávon a magyar nemzet jövőjének elvesztéséhez vezethet.

– Írtam a Palóc Hirnökön

© 2024 Mozgalmár

Theme by Anders NorenUp ↑